Mooie fotos maken

Mooie fotos maken

 • admin
 • maart 13, 2021
 • Blog
 • Reacties uitgeschakeld voor Mooie fotos maken

Hoe je goede foto’s maakt: 5 tips en trucs

 1. Gebruik rasterlijnen om uw schot in balans te houden.
  Een van de gemakkelijkste en beste manieren om uw mobiele foto’s te verbeteren, is door de rasterlijnen van de camera in te schakelen. Dat legt een reeks lijnen over het scherm van de camera van je smartphone die zijn gebaseerd op de ‘regel van derden’ – een fotografisch compositieprincipe dat zegt dat een afbeelding moet worden opgesplitst in drie delen, zowel horizontaal als verticaal, dus je hebt negen delen in totaal.
  Volgens deze theorie, als je interessante punten op deze kruispunten of langs de lijnen plaatst, wordt je foto evenwichtiger en vlakker en kunnen kijkers er natuurlijker mee omgaan.

 1. Stel de focus van uw camera in.
  De telefooncamera’s van tegenwoordig stellen automatisch scherp op de voorgrond van uw fotolijst, maar niet elke foto die u met uw telefoon maakt, heeft een duidelijk onderwerp. Om aan te passen waar u wilt dat uw cameralens scherpstelt, opent u uw camera-app en tikt u op het scherm waarop u de weergave wilt verscherpen.
  Als u bijvoorbeeld een foto maakt van iets in beweging, kan het voor uw camera moeilijk zijn om dit onderwerp te volgen en indien nodig opnieuw scherp te stellen. Tik op het scherm om de focus van uw telefooncamera te corrigeren net voordat u de foto maakt om ervoor te zorgen dat het bewegende onderwerp zo goed mogelijk is scherpgesteld. Er zou dan een vierkant of rond pictogram op uw camerascherm moeten verschijnen, waardoor de focus van uw opname verschuift naar alle inhoud binnen dat pictogram.

 1. Focus op één onderwerp.
  Veel van de beste foto’s bevatten slechts één interessant onderwerp. Dus als u er een foto van maakt, besteed dan wat extra tijd aan het maken van de foto. Sommige professionele fotografen zeggen dat het onderwerp niet het hele frame mag vullen en dat tweederde van de foto negatieve ruimte moet zijn – dat helpt het onderwerp nog meer op te vallen.
  Maar zorg ervoor dat u op het scherm van uw smartphone tikt om de camera scherp te stellen op uw onderwerp – dat zal helpen om ervoor te zorgen dat het is scherpgesteld en de verlichting is geoptimaliseerd.
  Pro-tip: nadat u uw foto heeft gemaakt, kunt u filters en apps gebruiken om het onderwerp nog levendiger te maken, of om het bij te snijden om het onderwerp correct in te kaderen. De helderheid, het contrast en de verzadiging van de foto kunnen ook dienovereenkomstig worden aangepast – allemaal vanaf uw telefoon.

 1. Omarm de negatieve ruimte.
  “Negatieve ruimte” verwijst simpelweg naar de gebieden rond en tussen de onderwerpen van een afbeelding – en het kan een foto maken van “goed” tot “geweldig”.
  Als je veel lege ruimte in een foto opneemt, zal je onderwerp meer opvallen en een sterkere reactie van je kijker oproepen. En hoe ziet negatieve ruimte eruit? Het is vaak een grote open lucht, een leeg veld, een grote muur of water, zoals in het onderstaande voorbeeld.

 1. Zoek verschillende perspectieven.
  Door foto’s te maken vanuit een unieke, onverwachte hoek, kunnen ze gedenkwaardiger worden – het heeft de neiging om een ​​illusie van diepte of hoogte te creëren bij de onderwerpen. Het zorgt er ook voor dat het beeld opvalt, aangezien de meeste mobiele foto’s rechtop of vanuit vogelperspectief worden gemaakt.
  Probeer een foto rechtstreeks naar boven te maken en te spelen met de lucht als negatieve ruimte, zoals in de eerste foto hieronder. Of u kunt proberen het in een licht neerwaartse hoek te nemen.